nyár

nyár

2012. november 6., kedd

Sült liba            / forrás: tuti tippek/


Sült libaA liba régóta a karácsonyi ünnepek szimbóluma, és a karácsonyi ételek közül a mai napig a legpompásabb fogás. A sült liba nem olyan gazdaságos, mint a pulyka, hiszen nincs sok hús rajta – de  különleges íze és ünnepi jelképessége miatt tökéletes főszereplő egy karácsonyi menüben..
Előkészületek
  • A liba nem csupán zsíros, de eléggé csontos is, így személyenként számoljunk minimum 75 dekagrammal. Egy átlagos liba 4 főre elég, így vásároljunk nagyobbat, mint amire szükségünk van.
  • Vásárlás során válasszunk olyan libát, amely egészséges -  nincs a lábakon folt, mellkasa dús, bőre fényes, az alatta lévő zsírréteg nem túl vastag.
  • Ha hentestől vásárolunk, kérjük meg, hogy tegye konyhakésszé a szárnyast.
  • A libát mossuk át alaposan. A belsőségeket távolítsuk el, majd az üregben és annak mentén található zsírpárnákat vágjuk ki. Papírtörölközővel töröljük át kívül-belül alaposan. (Tipp: minél tovább hagyjuk kiszáradni, annál ropogósabb lesz a bőre!). A zsírpárnákat olvasszuk meg, majd öntsük át kis tartályba -  felhasználhatjuk későbbi sütéshez-főzéshez.
  • Ázsiai módszer: ez az előkészítési módszer tuti szuper és nagyon egyszerű – valójában a pekingi kacsa elkészítéshez hasonló. A szárazra törölt szárnyast a hűtőszekrényben egy éjjelen keresztül kiszáradni hagyjuk. Sütés előtt leforrázzuk (a mosogató felett) akár 2-3-szor is, szárazra töröljük, majd fűszeres sóval bedörzsöljük.
  • Sütés előtt minden oldalról szurkáljuk össze a libát (de csakis a bőrét!)  – majd sóval vagy fűszeres sóval dörzsöljük be a szárnyast.
  • A lábakat ne kössük össze – sőt, húzzuk kissé szét. Így egyenletesebben sül majd át a hús.
  • Az üreget megtölthetjük töltelékkel – de ne tömjük meg! Töltelékként remekül passzol a libához az alma, birsalma, körte, aszalt szilva, áfonya – zöldfűszerek közül a kakukkfű, rozmaring, zsálya. Sült liba töltelékek>>
  • Liba sütés: ennek többféle módja lehetséges. Lehet mellel lefelé sütni az első órában; vagy sütés előtt először megbarnítani serpenyőben; vagy sütés előtt forró libazsírral leönteni – kinek mi vált be. Azonban a sütőben a általában először nagyon magas hőmérsékleten sütjük –  recepttől függően 15-30 percig - majd közepes hőmérsékletre (180-190 fokra) lekapcsoljuk.
  • Sütési idő: 220 fokon 15-20 percig, majd 180 fokon kilóként 20-30 percig sütjük. Valójában úgy az igazi, ha a hús kissé pink marad – akik nem szeretik így, süssék tovább 15-20 percig (azaz 30 percig kilóként). Vigyázat -  a liba húsa kiszárad, ha túl sokáig sütjük!
  • Sok recept fóliában való sütést ír elő – ez azonban ártalmas az egészségünkre. Az alumínium molekulák felszabadulnak és átvándorolnak az ételbe – ha muszáj fóliát használnunk (pl a bőr túl barna már félidőben), vigyázzunk arra, hogy a fólia ne érjen a húshoz. Egészséges konyha>>
  • Sütés során a zsírt félóránként érdemes leszűrni. Ha nagy darab szárnyasról van szó – ehhez segítségre lesz szükségünk. A zsírt tegyük félre, hasznosítsuk tepsis sült burgonya készítéséhez.
  • Sok séf szerint a libát nem kell sütés közben locsolgatni – hagyományosan azonban a zsír leszűrése előtt lelocsoljuk a forró zsírral és a keletkezett szafttal.
  • Sütés után a libát ne tálaljuk egyből! Pihentessük 20-30 percig, fólia vagy fedő alatt, ezáltal puhul a hús, és könnyebben lesz szeletelhető.
  • A szeletelés az ünnepi asztalon készül - ez az étkezés csúcspontja. A lábakat először egy éles késsel levágjuk, majd a szárnyaktól indulva, a mellkasról óvatosan szeleteljük a  húst.
  • A sült liba mellé természetesen szükséges néhány köret. Legalább 2-3 köretet készítsünk, ezek többségét párhuzamosan lehet sütni a libával. Egyszerű köretek>>
  • Köretek mellet fontos 1-2 savanyúság, saláta vagy kompót – ideális pl. az áfonya szósz, téli kompót, birsalma kompót.
  • Ha csupán két személyre vagy önmagunk kényeztetésére szeretnénk sült libát készíteni – egy egész liba sütése helyett készítsünk sült libacombokat almával!
  • A sült liba maradékot fel lehet használni a sült pulyka maradék tippek alapján. A maradék zsírral pedig akár fűszeres libazsír is készíthető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése