nyár

nyár

2012. november 15., csütörtök

Savanyúkáposzta , ahogyan én készítem...

Hozzávalók:

Kb. 60 dkg sertéslapocka,
1-2 kanál zsír
1 db nagyobb vöröshagyma
2 kávéskanál őrölt pirospaprika
Késhegynyi őrölt kömény
2 db zöld paprika
1-2 közepes paradicsom
kb 1 kg savanyú káposzta
1/2  kg darált hús
1-2 darab füstölt hús ,vagy bőrke, lehet egy darab füstölt kolbász is.

A gombócokhoz: Fél kiló darált hús
                            marék rizs
                            kevés v.hagyma
                            egy gerezd fokhagyma
                            só,pirospaprika
                            1 db tojás
                            egy kevés fekete bors


A forró zsíron megpárolom az apróra vágott vöröshagymát,majd rádobom a füstölt bőrkét, kicsit lesütöm,aztán a darabokra vágott húsokat / nagyobb kockákra vágom, mint a pörköltnek szokták/.
Kicsit dinsztelem, aztán rámegy a pirospaprika és a víz. Addig öntöm fel, hogy ellepje a húsokat. Sózom.
Ezt a pörköltet addig főzöm , míg háromnegyed részben kész a hús.
Közben darált húsból gombócokat készítek.  Ehhez kell még rizs,fűszerek, bors , pirospaprika kevés fokhagyma,kisebb vöröshagyma apróra vágva,  és só és 1 db tojás.

Amikor készen van a pörkölt félig, akkor beletesszük  a savanyú káposztát ,miután egyszer-kétszer átmossuk gyengéden.
Ezeket addig főzzük .amíg a káposzta majdnem puha nem lesz.
Ha már úgy ítéljük meg, hogy majdnem jó, belehelyezzük a gombócokat oly módon, hogy a fakanállal
helyet igazítunk a káposzta alá és oda betoljuk a gombócot. Lényege, hogy takarva legyenek a gombócok, így hamarabb átfő.  Itt még egyszer ellenőrizzük a sózást.
Beletesszük a kolbászt is, de ez ki is maradhat.Olyan füstöltet teszünk, amilyet otthon találunk,de lehet kihagyni is.

A gombócok elhelyezése után annyi vizet teszünk még, hogy éppen hogy ellepje az egészet.
Ellenőrizzük itt is a sózást.
Készre főzzük , majd ízlés szerint tejföllel tálaljuk. Mindenki azt szed belőle , amit szeret !

Nagyon finom így együtt !

Lényeg összefoglalva:

Készítsenek lapockából  és tegyünk bele  sertés oldalast  is , /sőt javasolt, nagyon finom tőle /, egy jó kis pörköltet.Aztán főzzük bele a sav. káposztát, aztán főzzük bele a gombócokat. Ezt főzzük össze , amíg minden puha nem lesz. És kész  .Nagyon finom.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése