nyár

nyár

2012. április 2., hétfő

Pozsonyi kifli Nagyon -nagyon régi receptes füzetből

Hozzávalók:

125 dkg liszt
50 dkg zsír
4 dkg élesztő
2 tojás sárgája

egy marék cukor
tejföl
kevés tej
a kenéshez 1 egész / felvert/ tojás

Töltelékhez:
 cukor ,víz, darált dió, fahéj, pár szem szegfűszeg,aki szereti mazsola,vaj,tej.


A tejet felfuttatjuk az élesztővel, pici cukorral.
Az előírt anyagokból kelt tésztát készítünk, de nem fontos keleszteni sem ,úgy is jó ,de bármeddig hagyhatjuk állni is.
Akkor kelesztjük egy kis ideig , amikor elkészültek a kiflik ,sütés előtt a tepsiben állva .
                                                       Sokáig elálló sütemény.

Készítés. :Meggyúrjuk  , kinyújtjuk a kelt tésztát és kis háromszögekre osztjuk, amit megtöltünk a töltelékkel, majd kiflivé sodorjuk. tehetünk bele sütésálló lekvárt, mákot, vagy diótölteléket is. zsírral kikent tepsibe helyezzük, habart tojással   / egész tojást felverünk/  megkenegetjük,majd megsütöm./ Kb 180 fokos sütőben.
Igen sok , mondhatni jó nagy adag lesz belőle.
Szirupot főzök  a cukorból / régi recept szerint 30 db kockacukorból/ , hát ma annak megfelelő mennyiségű kristálycukorból, kis törött vaníliával, 2 szem szegfűszeggel, köröm nagyságú fahéjjal, 3 dl darált mák, 3 dkg vajat ,1 citrom lereszelt héját, és annyi tejet, hogy kenhető legyen a tölteléke, de ne legyen folyós.
Dió töltelék ugyanígy készül.
  
Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése