nyár

nyár

2011. október 12., szerda

Őszi munkák a ház körül

Itt van az ősz, itt van újra… munkák a ház körül

Sep 19, 2011
Kicsit vissza szeretnék térni a nagycsaládosokra, illetve a családi házban, kis kertes társasházban élőkre. Az ősz, illetve annak közelsége elgondolkoztatott. Reggelente már hűvösebb van, hullanak a lombok, délután már nem perzsel annyira a nap. Hullanak a lombok… De mit is kezdjünk vele, egyáltalán kell-e vele bármit is kezdeni?
Sokaknak az ősz nem más, mint a melegeb ruha, az iskolakezdés időszaka. Pedig, ha nem egy társasházi lakásban élsz, másról is szól, méghozzá a házkörnyéki munkákról.
Kevesen tudják, hogy a lombtakarítás az utcán félig-meddig kötelesség. Amikor leesik az első hó, a ház előtti járdán a tulajdonos kötelessége eltakarítani a havat, mégpedig a csúszásveszély megszüntetése miatt. Ha ugyanis valaki elesik, elcsúszik, és baleset éri, akkor a tulajdonosnak kell a kárát megtérítenie a balesetet szenvedőnek.


Ezt szinte mindenki tudja. De azt kevesebben, hogy ugyan ez a helyzet akkor is, ha a ház előtti járdán összegyűlt falevél miatt csúszik el a gyalogos! Hiszen ez szintén könnyen elhárítható akadály, ami ugyan csak a tulajdonos felelőssége.

Az ősz így nem csak az iskolakezdés, hanem a rendszeres utcasöprés időszaka is. Lehet, hogy ezt nem veszed észre, mert a társasház gondnoka sepreget minden reggel, de ha családi házban élsz, azt igen is neked kell megcsinálnod. Persze ez nincs időhöz kötve, illetve, de jó, ha naponta, kétnaponta szánsz rá 10 percet, kezedbe veszed a seprűt, és összeszeded a levelet. Amit vagy kukába raksz, vagy zsákba, ami egyébként csak olyan lehet, legalábbis itt Budapesten, amin rajta van az FKFV logója. Ezt, ha kiteszed a kuka mellé, ingyen elviszik, egyéb esetben ott hagyják. A zsákok ára 1900 Ft/10 darab.

Persze van egy környezetbarát megoldás is.
Nem, nem az égetés! A Wekerle telepen ilyenkor kitesznek egy pár lomb gyűjtőt, amibe össze lehet gyűjteni a lehullott leveleket. Ezt hetente ürítik, így egészen decemberig lehet vinni a lombot.
De, ha van helyed az udvarban, komposztálhatod Te is a leveleket. Ez a legjobb, hiszen így 1-2 év alatt a lomb lebomlik, és tápanyagban gazdag termőföld termelődik, amivel „megtrágyázhatod” a kerted. A lomb komposztáló egyébként szellősebb, mint a szerveshulladék komposztáló, mert a levél nehezebben bomlik le, mint mondjuk a dinnyehéj. És persze az se mindegy, milyen levelet teszel bele, hiszen a fenyőtű, a magas gyanta tartalma miatt 7 év alatt bomlik le, míg a cseresznye levele ennél sokkal hamarabb.

Tehát ősz, házkörüli munkák, lombseprés. De ezzel nem merül ki a kötelezettséged. Ha az utcában szikkasztó rendszerű az út víztelenítése, tehát nincs víznyelő, hanem a járda és az úttest közötti zöldterületen kialakítottak egy vízelvezető árkot, akkor annak a takarítása a ház tulajdonosának a feladata.

Ezt nem tudtad, ugye? Nem csodálkozom, sajnos kevesen tudják, mert nem hívja fel erre a tényre a figyelmet egyik önkormányzat se.
De mi történik akkor, ha nem takarítod az árkot, esetleg betemeted, mert így nagyobb előkerthez jutsz?

Az önkormányzat megbüntethet. A közterület-felügyelők lefényképezhetik a helyszínt, és szabálysértési eljárást indíthatnak ellened, még akkor is, ha az árkot nem Te, hanem az előző tulajdonos temette be. Ugyan is, ha az árok nem látja el a funkcióját, akkor az úttest vízelvezetése nem megoldott, és a közút állaga rohamosan romlani fog. De nem ez a legnagyobb baj. Pont előtted meg fog állni a víz, az elhaladó járművek miatt felfreccsen a házad falára, áztatja a vakolatot, és vizesedni fog a házad. A javítást persze neked kell majd kifizetni, hiszen az árok takarítása is a Te feladatod lett volna.

Mi a megoldás? Az összefogás. Ha ilyen utcában élsz, és nem tudod magad rávenni az árok takarítására, nyugodtan körbejárhatsz a szomszédok között. Géppel sokkal gyorsabban és jobb hatásfokkal ki lehet takarítani az árkot, és ha sokan összefogtok, és összeadjátok a pénzt, akkor nem is kerül olyan sokba. Mellesleg egy gépes takarítás nem lehet több 150-200 000 Forintnál, így a költségek annál kevésbé terhelik meg az egyes tulajdonosok pénztárcáját, minél nagyobb az összefogás.

Persze, ha az utca nem ennyire összetartó, akkor nincs más választásod: kapa, ásó, gereblye, és egy kis fizikai munka.
De milyen időszakonként kell ezt elvégezned?
Hóolvadás után mindenképpen. Nagyobb esők után, amikor az árok telemegy szeméttel, hordalékkal, mindenképpen. Ha már nagyon nagy a gaz. Ez így, évente szerintem 4-5 alkalom lehet, de hetente, fűnyíráskor is célszerű gyorsan letolni a füvet az árokban.


Lehet, hogy most elkeseredtél, hiszen eddig nem volt másról szó, mint a kötelességről. Ez főleg akkor nehéz, ha megszoktad, hogy a gondnok, vagy az önkormányzat mindezt megcsinálja helyetted.
 De azért van ennek jó oldala is. Saját példa: a szomszédban két kicsi gyerek lakik. A szülők rendszeresen ápolják az előkertet, a két kisgyerek pedig segít nekik. Mindkettőnek van egy-egy kislapátja, pici műanyag talicskája, és rendíthetetlenül sepernek, kapálnak, talicskáznak, és közben játszanak. A család pedig együtt tölt egy kellemes délelőttöt.
Ugyan ilyen jó érzés, amikor a szerves hulladékot, amit a konyha termel, nem a kukába dobod, hanem a komposztálóba. Ha nem vagy nagyon türelmetlen, és otthon egy kicsit le tudsz lassítani és nem a megszokott pörgős életedet éled, akkor sok örömet tud okozni egy ilyen komposztáló is, persze csak akkor, ha közben a kertedet is gondozod. Türelem mindenképp kell, hiszen, mire az első komposztálandó almacsutkából humusz lesz, eltelik 2 év. Az első évben még csak gyűlik, gyűlik a komposzt, aztánszépen elkezd összeesni, átjárják a bogarak, hangyák, giliszták. Majd, körül belül 2 év múlva, a láda nyitott alján megjelenik a humusz. Ha ezt a virágaid alá helyezed, vagy a fűszernövényedet trágyázod meg vele, hihetetlen változást tapasztalhatsz. A növények növekedési üteme, hozama sokkal nagyobb lesz!
Ha jobban odafigyelsz, akkor gyomnövényt nem dobsz bele. Minek is, hisz ki akar még több gyomot? Vagy nem teszel bele narancs, citrom, banán héjjat, hiszen ezek kezelve vannak mindenféle vegyszerrel. Persze nem kell ennyire komolyan venni a dolgot, de minél tudatosabb vagy, annál több jó percet szerez neked ez a kis odafigyelés.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése