nyár

nyár

2012. december 1., szombat

Nagy László ADJON AZ ISTEN


Adjon az Isten
szerencsét,
szerelmet, forró
kemencét,
üres vékámba
gabonát,
árva kezembe
parolát,
lámpámba lángot,
ne kelljen
korán az ágyra
hevernem,
kérdésre választ
ő küldjön,
hogy hitem széjjel
ne dűljön,
adjon az Isten
fényeket,
temetők helyett
életet -
nekem a kérés
nagy szégyen,
adjon úgyis, ha

nem kérem.


Forrás: MINDMEGETTE
    

Advent: készülünk a karácsonyra

Advent a karácsonyt megelőző időszak, a december 25-ét megelőző negyedik vasárnaptól számított időszak. Ez az idő az elmélyülés, a készülődés, a ráhangolódás - és nem a rohanás ideje!
A kereszténység legnagyobb ünnepe a karácsony, Krisztus születése, átvitt - és igazi értelmében is - a szeretet ünnepe. Eljövetelét minden évben várjuk, készülünk ajándékkal, ünnepi finomságokkal.

Meggyullad az adventi koszorún az első gyertya: kezdődhet a karácsonyi készülődés Meggyullad az adventi koszorún az első gyertya: kezdődhet a karácsonyi készülődés
Ilyenkor a nagy készülődésben a legtökéletesebbre törekszünk, és sokszor túlhajszoljuk magunkat, feszültté válunk - nem tudjuk kiélvezni, megélni az ünnep és a készülődés szépségét. Lehet, hogy itt is igaz a mondás: több a kevesebb, ha azt teljes átéléssel tudjuk csinálni.
Az alábbiakban összeszedünk néhány praktikus tippet és receptötletet, ami segíthet a karácsonyi készülődésben!
Mézeskalács
A gyömbéres, fahéjas, szegfűszeges illatú mézeskalács nem csak a karácsonyfán mutat jól. Feldíszíthetjük vele az adventi koszorúnkat, ajtó- és ablakdíszeinket, ajándékcsomagokra kötözhetjük, vagy önállóan, tálra rendezve kínálhatjuk vendégeinknek.
Összefoglalónk a mézeskalácsról >>>

Türelem és kézügyesség is kell a szép mézeskalácshoz, de megéri! Türelem és kézügyesség is kell a szép mézeskalácshoz, de megéri!
Ajándékok a konyhából
Akik szeretik a különlegességeket és szívesen kipróbálnak új dolgokat, azok biztosan örülnek a sajátkezűleg készített különlegességeknek.
A gasztroajándékokat a likőrökkel érdemes kezdeni, mert ezeknek néhány hét érésre szükségük van.
A házi készítésű likőrök receptjét összegyűjtöttük itt >>>Illetve ajánlunk egy pofonegyszerű Limoncello és még annál is egyszerűbb Nugátos mézeskalácslikőrt.
Szerencsére egyre divatosabbak a chutney-k vagy csatnik, ezek a zöldséges vagy gyümölcsös fűszeres szószok. A legegyszerűbb alapanyagokból is isteni variációk készíthetőek.
Karácsonyi csatnik itt >>>
Valamint almás, sütőtökös és céklás chutney-variációk itt >>>


Szép üvegbe töltve, csinosan felcímkézve tökéletes ajándék a chutney Szép üvegbe töltve, csinosan felcímkézve tökéletes ajándék a chutney
Egy kis kreativitással különleges aromájú ecetet, olajat, sót vagy fűszerkeverékeket készíthetünk. Nem kell hozzá különösebb rutin, sem vastag pénztárca, sőt még időmilliomosnak sem kell lenni hozzá.
Összeállításunkban sok receptet találtok >>>

Látványos, finom, hipp-hopp elkészül a fűszerolaj Látványos, finom, hipp-hopp elkészül a fűszerolaj
És mi az, ami a legkarácsonyibb? A legeslegkarácsonyibb? Amit általában a Mikulás hoz, és onnantól nem bírunk lemondani róla? Igen, a szaloncukor! Ezt is elkészíthetjük házilag, ráadásul tetszőleges ízben!
Szaloncukor házilag >>>

Hmmm... mennyi minden meglepetést rejthet egy szaloncukor! :) Hmmm... mennyi minden meglepetést rejthet egy szaloncukor! :)
Illatos advent - süteményekkel
Karácsony előtt fűszeres, édes illatok töltik be nem csak a konyhát, de az egész lakást is: készülnek a sütemények.  Bejgli és mézeskalács szinte minden házban, ezek mellett pedig minden családnak megvannak a klasszikusai. A vaníliás kifli, a hókifli, a zserbó és a flódni a legnépszerűbbek ebben az időszakban, de a gyümölcskenyér és a kalács is sok helyen kötelező elem.
Adventi sütemények >>>

Flódni: rengeteg finomság egyetlen süteményben! Flódni: rengeteg finomság egyetlen süteményben!
Készülj a karácsonyra praktikus tippjeinkkel, összeállításainkkal, vagy válogass kedvedre karácsonyi receptjeink közül!






 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése