nyár

nyár

2012. szeptember 6., csütörtök

Nagyon finom és vitamindús a hecsedli lekvár. Egy nagyon régi recepteskönyvből vettem az alábbi leírást.


Heccserli           / Hecsedli/



Rózsa bogyók szára végét és a másik fekete végét levágom, megmosom kétszer váltott vízben és akkor annyi vízzel amennyi ellepi puhára megfőzöm. Szőrszitán át passzírozom. Illetve, először csak szétnyomom passzírozó fával, akkor hideg kútvízzel keverve hígítom, hogy a passzírozása könnyen eszközölhető lehessen. Ismét a szitán maradt sűrű adagot kútvízzel hígítom, hogy még tovább passzírozhassam. A szitáról minden adag passzírozáskor az áttört gyümölcsöt ezüst kanállal le kell szedni, hogy így az áttörés könnyen intéződhessék. A gyümölcs súlya szerint kocka cukrot mérek. A gyümölcsöt külön sűrűre főzöm folytonos keveréssel, a cukrot külön lábasban vízzel nyirkosítva hólyagossá főzöm, tűzről leemelem és összekeverem addig amíg csomómentes lesz. Melegített üvegekbe töltöm , másnap bekötöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése