Heccserli / Hecsedli/
Rózsa bogyók szára végét és a másik
fekete végét levágom, megmosom kétszer váltott vízben és akkor annyi vízzel
amennyi ellepi puhára megfőzöm. Szőrszitán át passzírozom. Illetve, először
csak szétnyomom passzírozó fával, akkor hideg kútvízzel keverve hígítom, hogy a
passzírozása könnyen eszközölhető lehessen. Ismét a szitán maradt sűrű adagot
kútvízzel hígítom, hogy még tovább passzírozhassam. A szitáról minden adag
passzírozáskor az áttört gyümölcsöt ezüst kanállal le kell szedni, hogy így az
áttörés könnyen intéződhessék. A gyümölcs súlya szerint kocka cukrot mérek. A
gyümölcsöt külön sűrűre főzöm folytonos keveréssel, a cukrot külön lábasban
vízzel nyirkosítva hólyagossá főzöm, tűzről leemelem és összekeverem addig amíg
csomómentes lesz. Melegített üvegekbe töltöm , másnap bekötöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése