nyár

nyár

2013. január 1., kedd

Lencsefőzelék

Hozzávalók:

  • 50 dkg lencse
  • 4 evőkanál étolaj
  • 4 babérlevél
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 1 csapott evőkanál pirospaprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • pici ecet
A lencsét a főzés előtti este áztasd vízbe, hogy hamar megfőjön. Másnap tedd egy lábosba, és öntsd fel annyi vízzel, ami éppen ellepi. Add hozzá a felaprított hagymát, illetve a babérlevelet. Sózd meg ízlésed szerint, majd fedő alatt párold puhára a lencsét.
Az olajat hevítsd fel, és szórd rá a lisztet. Készíts belőle közepesen sötét színű rántást, majd, mielőtt a főzelékhez kevernéd, add hozzá a pirospaprikát is. Rántsd be vele a főzeléket, és ízlésed szerint pici ecetet is adj hozzá, ettől kicsit pikánsabb íze lesz.
A lencsefőzeléket készítheted füstölt hússal is. Ebben ez esetben fél kiló húst főzz meg, majd kockázd fel. A főzővizében készítsd el a főzeléket, majd, mielőtt az ecettel ízesítenéd, keverd a húsdarabokat a lencséhez. Ebben az esetben csak csínján bánj a sóval, mert a füstölt hús önmagában is elég sós!

1 megjegyzés: