a mindennapos hasznát jól ismerik.
Fokhagymára
emlékeztető illatú és ízű, vadon termő fűszernövény. Tavasszal a lombos
erdők alját szőnyegként borítják be levelei. (Vigyázzunk: mert
látszatra könnyen összetéveszthető levele a gyöngyvirágéval, és a
gyöngyvirág levele mérgező.) A medvehagyma rendkívül egészséges:
méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, jót tesz az érelmeszesedés ellen,
fertőtleníti a gyomrot és serkenti a bélműködést. A konyhában
sokféleképpen használható: salátákhoz, levesekhez, húsokhoz,
főzelékekhez, kelt tésztákhoz (töltelékként) jól illik, de készülhet
belőle például pesto is.
Tojásos medvehagyma leves recept
- előkészület:
- főzés:
hozzávalók 4 főre
- 1 kis csokor medvehagyma
- 3 dkg vaj
- 1 l húsleves alaplé
- őrölt fehér bors
- 1 tojás
- 1 dl tejföl
elkészítés
- A medvehagymát alaposan átmossuk, lecsepegtetjük, majd vékony csíkokra vágjuk.
- A vajat felolvasztjuk, rádobjuk a medvehagymát, és néhány perc alatt kevergetve megfonnyasztjuk.
- Felöntjük húsleves alaplével, és késhegynyi őrölt fehér borssal fűszerezzük. Felforraljuk.
- Amíg felforr, a tojást egy villával elkeverjük, és hozzákeverjük a tejfölt. A forró levest takarékra tesszük, beleöntjük a tejfölös-tojásos keveréket, és pár perc alatt készre főzzük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése