nyár

nyár

2013. április 17., szerda

A csodálatos medvehagyma

Itt a szezonja a medvehagymának. Nagyon sokan nem is ismerik,és nem tudják mi mindenre jó ez az erdei növény. Finom leves is készíthető belőle, azután pogácsát sütnek vele.Sok mindenre jó,és ezúton szeretném felhívni a figyelmet, nézzenek utána a Wikipédiában ,mi mindenre való. Azután azt is megismerhetik, hogy hol találhatóak, honnan származik,és mennyi mindenre használható, hasznos és finom ,a fokhagymához hasonlító ízű növény. Már-már elfelejtettük, de vannak vidékek, ahol soha nem felejtették el,és a mai napig
a mindennapos hasznát jól ismerik.


Medvehagyma
Fokhagymára emlékeztető illatú és ízű, vadon termő fűszernövény. Tavasszal a lombos erdők alját szőnyegként borítják be levelei. (Vigyázzunk: mert látszatra könnyen összetéveszthető levele a gyöngyvirágéval, és a gyöngyvirág levele mérgező.) A medvehagyma rendkívül egészséges: méregtelenít, csökkenti a vérnyomást, jót tesz az érelmeszesedés ellen, fertőtleníti a gyomrot és serkenti a bélműködést. A konyhában  sokféleképpen használható: salátákhoz, levesekhez, húsokhoz, főzelékekhez, kelt tésztákhoz (töltelékként) jól illik, de készülhet belőle például pesto is.

Tojásos medvehagyma leves recept

Tojásos medvehagyma leves
  • előkészület:
  • főzés:
hozzávalók 4 főre
  • 1 kis csokor medvehagyma
  • 3 dkg vaj
  • 1 l húsleves alaplé
  • őrölt fehér bors
  • 1 tojás
  • 1 dl tejföl
elkészítés
  1. A medvehagymát alaposan átmossuk, lecsepegtetjük, majd vékony csíkokra vágjuk.
  2. A vajat felolvasztjuk, rádobjuk a medvehagymát, és néhány perc alatt kevergetve megfonnyasztjuk. 
  3. Felöntjük húsleves alaplével, és késhegynyi őrölt fehér borssal fűszerezzük. Felforraljuk.
  4. Amíg felforr, a tojást egy villával elkeverjük, és hozzákeverjük a tejfölt. A forró levest takarékra tesszük, beleöntjük a tejfölös-tojásos keveréket, és pár perc alatt készre főzzük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése