nyár

nyár

2011. december 19., hétfő

Karácsonyi versek és receptek


B. Radó Lili: Mit üzen az erdő?

Víg ünnepre készülődünk,
esteledik már.
Szobánkban a szép fenyőfa
teljes díszben áll.
Zöld ágain kis csomókban
puha vattahó,                                                     
tűlevél közt víg aranyszál,
fel-felcsillanó.
Itt is csillog, ott is ragyog,
mint a napsugár,
s csilingelő csöpp csengettyű
édes hangja száll,
akárcsak az erdőben a                                     
dalos kis madár.                                                                 
Csitt csak! Figyeld mit is suttog
szép fenyőfánk most neked?                        
-Halló itt az erdő beszél!
Sürgős fontos üzenet:
Kívánunk ma mindenkinek
szép fenyőfa ünnepet!

Karácsony

Likőrök
Házilag likőrt készíteni jóval egyszerűbb, mint elsőre gondolnánk. Ha van otthon néhány üveg vodka, rum, vagy whisky, amit magában senki sem szeret, nagyon jó ajándék válhat belőle szép formájú kis üvegekbe öntve, feldíszítve. Karácsonyra még éppen elkészül!
Narancs dzsem
Narancs- és fahéjillat nélkül nincs is igazi karácsonyi hangulat. A narancsdzsemet viszonylag egyszerű elkészíteni, sokáig eláll, és kicsi üvegekbe töltve, egyéni címkékkel és tetővel feldíszítve ajándéknak is ideális. Ízlés szerint lehet kesernyésre vagy édesebbre készíteni. Pirítósra vagy kalácsra kenve remek reggeli vagy vacsora, de töltelékként sütemények készítéséhez is felhasználható.

Beigli

Diós és mákos beigli

Hozzávalók:
1/2 kg liszt,
25 dkg vaj, vagy margarin,
2 egész tojás,
5 dkg cukor,
2 dkg élesztő,
2 dl tej,
pici só.

Az élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, porcukrot, sót, tejet, gyorsan összedolgozzuk, és két órán át deszkán letakarva pihentetjük. Utána 2 nagyobb, vagy 4 kisebb cipót formálunk belőle. Ha hosszúkásra akarjuk készíteni, téglalap alakúra nyújtjuk, kb. 1/2 cm vastagságúra. Rákenjük a tölteléket, a széleit 2 cm szélességben üresen hagyva összecsavarjuk úgy, hogy a csavarás vége alul legyen. Sütőlemezre helyezzük, tetejét egész tojással megkenjük és egy órán át langyos helyen kelesztjük. Utána kenjük át tojásfehérjével és 1/2 órára tegyük hideg helyre. A tésztát hűtjük, ettől lesz a színe márványos. Sütőbe helyezés előtt az oldalait hegyes villával gyengén megszurkáljuk, hogy ne repedjen fel, és forró sütőben 25—30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk.
Diótöltelék:
30 dkg dióbél,
20 dkg porcukor,
10 dkg finom édes morzsa,
citromhéj,

3 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk, ebbe beleöntjük a diót, összekeverjük, levéve a tűzről hozzákeverjük a morzsát és a többi anyagot.
Máktöltelék:
30 dkg darált mák,
20 dkg cukor,
3 dl tej,
1 csomag vaníliáscukor vagy citromhéj,
5 dkg dara vagy liszt.

A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot.
A töltelékbe tehetünk 10 dkg mazsolát vagy birsalmasajtot, én nem szoktam, csak magában szeretjük.
Ha vegyesen készítjük dió- és máktöltelékkel, a töltelékek fele mértékét vesszük.Mindkét tölteléket hidegen kenjük a tésztára.
Morcoskáék anyósától tanult recept alapján így készítik a diós-mákos beiglit:

Diós és mákos bejgli

Tészta:
50-60dkg liszt
20 dkg margarin
6 dkg porcukor
1 kocka élesztő
2 dl tej
2 tojás sárgája
1 egész tojás -ez a teteje megkenéséhez
csipetnyi só

A lisztet a puha margarinnal, porcukorral, sóval jól összemorzsoljuk, majd az élesztőt tejben pici cukorral felfuttatjuk. A tojássárgáját villával felverjük, ezután jól kidolgozzuk a hozzávalókat. 1/2 óra hosszat hideg helyen pihentetjük, majd 4 részre osztjuk, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. 2 diós és 2 mákos rudacska készül belőle. Tepsibe rakjuk, az egész tojást jól felverjük, ezzel a tetejét megkenjük és pihentetjük megint 1/2 órát, de lehet egy napot is pihentetni hideg helyen. (Én így szoktam és egymás után lehet sütni a többi sütivel.) Mielőtt sütőbe kerül, újra kenjük a tojással. Oldalát és a tetejét villával meg kell bökdösni, hogy ne repedjen szét sütéskor.
Mák töltelék:
25dkg mák,
25 dkg cukor
1 evő kanál méz
1 evő kanál baracklekvár,
pici őrölt szegfűszeg,
pici fahéj,
kevés reszelt citromhéj,
5 dkg mazsola,
1 dl tej.

A darált mákot, mazsolát belefőzzük a tejből, cukorból, mézből, baracklekvárból készült, forrásba lévő szirupba, jól elkeverjük folyamatosan keverve picit forraljuk. Úgy kell csinálni, hogy a töltelék jól kenhető legyen. Ha megkeményedne, forró tejjel hígítandó. Ha híg, akkor főzéssel lehet sűrűbbé tenni. Kihűlve kenjük, ne forrón!
Diós töltelék :
ugyanúgy készül mint a mákos, csak itt picit lehet több citromhéj.
A tészta cukortartalma kevés, ezért kell a töltelékbe ennyi, de 5 dkg-val lehet kevesebb is. Általában egy napot tartom hidegen, így egyszerre sütök meg mindent.
Légkeverős sütőben 160-180 fokon, 30-35 percig sütöm. De a sütőt 250 fokra előmelegítem, mert hidegen teszem be. De amint betetettem leveszem a hőfokot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése